Ana içeriğe atla

BÖLÜM 1 BAŞLANGIÇ


MERHABA,
Salt krom aramalarında çalışan bir profesyonel Jeolog olarak 45 yıllık birikim ve deneyimlerimi genç meslektaşlarıma ve krom işletmecilerine anlatmak için bu bloğu hayata geçirdim. Burada krom arama konusunda yapılan yanlış uygulamalar yanı sıra krom arama evresinde dikkat edilmesi gereken kriterleri anlatmaya çalışacağım. Genelde arazide pratik olarak  uygulanabilecek detaylar yanısıra bir çok krom ocağının yapısal konumlarınıda bu blokta bulabileceksiniz.

Bilgi birikim ve deneyimlerimi bu şekilde aktarma isteğimin belli başlı nedeni akademisyenlerden kaynaklandığını söylemek isterim. Günümüzde Ülkemizde ve yurtdışında bir çok yerbilimci Ofiyolitler, Peridotitler, Serpantinler konusunda, nasıl tanımlarsanız tanımlayın, sayısız çalışma yapmakta ve yayınlamaktadır. Bu  bilimsel makalelere her yerde ulaşabilirsiniz. Hemen hemen hepsi krom ile ilişkili olmasına karşın “ KROM ARAMALARINDA KULLANILACAK TEMEL VERİLERİ" akademik çalışmalarda bulamazsınız.

Evet Peridotitlerle tanışmam Prof Dr Roland Brinkmann ve Prof. Dr Orhan Kaya sayesinde 1970 yılında “ Tavşanlı Ofiyolitleri” ile başladı, Dr Tandoğan Engin, Köyceğiz Kromları Müdürü   Aydın Turunç ve Etibank Üçköprü maden İşletmeleri Başmühendisi  Güngör Berk, ile perçinleşti. Kendilerine minnettarım. Meslek yaşantım boyunca hep ustalarla karşılaştım, tanıştım ve çalıştım. Maden Mühendisleri Rüştü Ovalıoğlu (MTA),  Sıtkı Koçman ve ortağı  Selahattin Göktuğ (Köyceğiz Kromları), yanısıra , Rıfat Kont (Karadeniz bakır İşt Eski Genel Müdürü)   İşadamı duayen madenci  Sn Antony Caouki,  Eski Enerji Bakanlarımızdan  Serbülent Bingöl’den (Egemetal End. A.Ş.) maden planlama, iş yönetimi, ve insan ilişkileri  konularında bana sonsuz bir persfektif sundular..

Bundan başka Paul Thayer (ABD), P. de Graciansky, Michael Beuurier, Fransua Boudier, Jean Feraud, Daniel Cassard, Adolf Nicolas, (Fransa), İbrahim Milushi, Avni Meshi, (Arnavutluk), Slobodan Jankoviç  (Eski Yogoslavya) ve birçok krom konusunda engin bilgiye sahip Dünya çapında ün yapmış değerlerle çalışma imkanım oldu.

Meslek kariyerimde beni yönlendiren meslek gruplarının başında topoğraf ve harita mühendisleri gelmektedir. Onların X, Y, Z koordinatları ile yoğrulmaları ve olayları 3 boyutta yorumlamaları, benim yeraltındaki kromit gövdelerini irdelememde çok büyük etkileri olmuştur. Ali Ugan, Erol Poyraz, Aytaç Bilgen, Rahmi Sarıgül, Aytaç Kocaman, Ümit Kişi herkese çok teşekkür ediyorum. Yöneticilik yaptığım dönemlerde yeni gelen genç mühendisleri hep haritacı arkadaşlara yönlendirdim. Faydasını gördüler bugün hepsi çok iyi bir mühendis ve başarılı yöneticidirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1. GRUP KROM-TEKTONİK

Krom-Tektonik terimi Etibank Üçköprü İşletmelerinde (Göçek-Fethiye) jeologlar tarafından ilk defa 1976 yılında kullanılmıştır. Kromit aramalarda en önemli faktör iyi bir yapısal jeoloji bilgisine sahip olmayı gerektirir. Krom mostra veya ocaklarında post magmatik deformasyonlar, kinematik,  dinamik ve  deskriptif analizlerin çok iyi irdelenmesi ön koşuldur. Bunlar özellikle podiform krom yataklarında herzaman karşımıza çıkan verilerdir.             Krom –Tektonik Grubunda 5 parametre bulunur. 1.       Antibank Faylar. Alman Jeologlar tarafından (Van der Kaaden vd.) kullanılan bu tanımlama aslında normal  ve oblik atımlı fay sistemidir. Cevher ile fay doğrultuları aynı veya benzer gidişli ancak eğimleri farklıdır.   Pedidotit ve kalker dokanak yakınlarında antibank faylar ters atımlı olabilirler ki bu olağandır.          ...
2. GRUP TOPOGRAFIK BAĞDAŞIM (1)             Bu grup içinde, krom aramalarında kullandığımız, 3 parametre salt dunitlerle ilgili olarak yeralmaktadır. Bildiğiniz gibi dunitler kromit cevherini barındıran, çevreleyen kayaçlar olarak tanımlanır. Maalesef bir çok krom madenciliği ile ilgili bu olguyu yatırımcı, mühendis ve çavuşlar henüz kavramış değildir. Maden İşleri genel Müdürlüğü dahi krom ruhsat sahaları için serpantin tanımını kullanmakta, bir çok resmi yazışmalarda " krom serpantin ler içinde bulunur" ibaresini kullanmaktadır.                 Topoğrafik Bağdaşım, çoğunuz bu tanımlamayı belki ilk defa duymuş olacaksınız. Gerçekte topoğrafik haritalardaki eşyükselti (izohips) eğrilerinin birbirine yakınlıkları veya uzaklıkları ile topoğrafyanın şekillenmesini belirlemektedir. Bilindiği gibi izohipslerin sıklaştığı yerlerde eğim fazla, seyrekleştiğ...
KROM ARAMA MODELLERİ   II  ( Dunit Yayılımlarının Saptanması)                 Krom madeni arama modellerinden ve uygulamalarımızın belkemiğini oluşturan en önemlisi arazide veya ruhsat alanı içinde yeralan dunit seviyelerinin saptanmasıdır. Bu modellemede diğer litolojik birimleri görmüyor veya haritaya aktarmıyorsunuz. Bir çeşit “Dunitik Seviyelerin Haritasını” çıkarma yöntemi olarak ta yorumlanabilir. Zaten kromit lens, lineasyon veya gövdeleri salt dünitler içinde bulunurlar. Bu çalışmayı eli kalem tutan deneyimli maden çavuşlarıda yapabilmektedir.Elinde GPS cihazı ile arazide dünit bant ve seviyelerini  cihaza aktarması yanı sıra dünitlerin içindeki kromit lineasyonlarının yerlerini Jeoloji mühendisine vermesinden ibarettir. Çünki gerek yeraltı ve gerekse yerüstü (Açık İşletme) üretimlerinde deneyimli maden çavuşları salt kromiti tanımakla kalmıyor  aynı zamanda dünit kalınlık...