Ana içeriğe atla
KROM ARAMALARINDA KULLANILAN PARAMETRELER

                “Kromit Nasıl Aranmalı” konusu ile ilgili hiçbir belge, bilimsel makale bulmak olanaksızdır. Ancak bazı üniversitelerde yayınlanmış dergi, kitap vbg yayınlarda krom için değil tüm madenler için kullanılan klasik uygulamalar anlatılır.Bunların başında genellikle ayrıntılı bir jeolojik harita gelmektedirki. Bu işin olmassa olmazıdır.Gelişen teknolojilere karşın, özellikle uydu görüntülerinden yararlanma gibi olanaklarda krom yataklarının aranmasında yetersiz kalmaktadır. Jeofizik yöntemleride kromit ve yantaşın yoğunluklarının aynı değerler göstermesi gibi nedenlerle yetersiz olmaktadır.
                Ülkemizde krom için yatırım yapan müteşebbislerin bir çoğu kulaktan dolma bilgilerle krom arama değilde salt üretim amaçlı faaliyetlere yöneliyorlar. Aslında el değmemiş bir krom mostrasında o kadar çok veri bulunuyorki, bu veriler üretim mantığı, kazma kürek edebiyatı ile yok ediliyor. Bize müracaat eden krom yatırımcılarına destek sağlamak için mostraya gittiğimizde gördüğümüz resim içler acısı oluyor. Heryer darmadağın ve bir çok veriler yok olmuştur.
1975 li yıllarda Dr Tandoğan Engin Köyceğiz yöresinde bulunan ve kıvrımlı strüktürü ile eşi benzeri olmayan Kandak krom ocağının hiç olmaz ise ilk yarmasının koruma altına alınmasını talep etmiş isede kabul görmemiştir. Bursa Harmancıkta Dağardı krom madeni de bunlardan birisidir.
Aslında parametrelerin çoğu birçok jeoloji ve maden mühendisleri tarafından bilinen ve uygulanan verilerdir. Önce bunları bir sistematik içinde sunduktan sonra yeri geldiğinde ayrıntılarını anlatacağım.
Toplam 32 adet parametreyi 4 grupta değerlendirdik. Yalnız parametrelere geçmeden önce peridotitlerdeki kayaç yapıcı minerallerin üçgen diyagramını sunuyorum.



             
Dunit                    % 90 Olivin + %10 Piroksen + Kromit
Harzburgit        % 60 Ortopiroksen + %40 Olivin
Piroksenit          % 90 Piroksen + %10 Olivin
Verlit                    % 60 Klinopiroksen + %40 Olivin

Lerzolit               % 35 Ortopiroksen + % 35 Klinopiroksen + % 30 Olivin




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1. GRUP KROM-TEKTONİK

Krom-Tektonik terimi Etibank Üçköprü İşletmelerinde (Göçek-Fethiye) jeologlar tarafından ilk defa 1976 yılında kullanılmıştır. Kromit aramalarda en önemli faktör iyi bir yapısal jeoloji bilgisine sahip olmayı gerektirir. Krom mostra veya ocaklarında post magmatik deformasyonlar, kinematik,  dinamik ve  deskriptif analizlerin çok iyi irdelenmesi ön koşuldur. Bunlar özellikle podiform krom yataklarında herzaman karşımıza çıkan verilerdir.             Krom –Tektonik Grubunda 5 parametre bulunur. 1.       Antibank Faylar. Alman Jeologlar tarafından (Van der Kaaden vd.) kullanılan bu tanımlama aslında normal  ve oblik atımlı fay sistemidir. Cevher ile fay doğrultuları aynı veya benzer gidişli ancak eğimleri farklıdır.   Pedidotit ve kalker dokanak yakınlarında antibank faylar ters atımlı olabilirler ki bu olağandır.          ...
2. GRUP TOPOGRAFIK BAĞDAŞIM (1)             Bu grup içinde, krom aramalarında kullandığımız, 3 parametre salt dunitlerle ilgili olarak yeralmaktadır. Bildiğiniz gibi dunitler kromit cevherini barındıran, çevreleyen kayaçlar olarak tanımlanır. Maalesef bir çok krom madenciliği ile ilgili bu olguyu yatırımcı, mühendis ve çavuşlar henüz kavramış değildir. Maden İşleri genel Müdürlüğü dahi krom ruhsat sahaları için serpantin tanımını kullanmakta, bir çok resmi yazışmalarda " krom serpantin ler içinde bulunur" ibaresini kullanmaktadır.                 Topoğrafik Bağdaşım, çoğunuz bu tanımlamayı belki ilk defa duymuş olacaksınız. Gerçekte topoğrafik haritalardaki eşyükselti (izohips) eğrilerinin birbirine yakınlıkları veya uzaklıkları ile topoğrafyanın şekillenmesini belirlemektedir. Bilindiği gibi izohipslerin sıklaştığı yerlerde eğim fazla, seyrekleştiğ...
KROM ARAMA MODELLERİ   II  ( Dunit Yayılımlarının Saptanması)                 Krom madeni arama modellerinden ve uygulamalarımızın belkemiğini oluşturan en önemlisi arazide veya ruhsat alanı içinde yeralan dunit seviyelerinin saptanmasıdır. Bu modellemede diğer litolojik birimleri görmüyor veya haritaya aktarmıyorsunuz. Bir çeşit “Dunitik Seviyelerin Haritasını” çıkarma yöntemi olarak ta yorumlanabilir. Zaten kromit lens, lineasyon veya gövdeleri salt dünitler içinde bulunurlar. Bu çalışmayı eli kalem tutan deneyimli maden çavuşlarıda yapabilmektedir.Elinde GPS cihazı ile arazide dünit bant ve seviyelerini  cihaza aktarması yanı sıra dünitlerin içindeki kromit lineasyonlarının yerlerini Jeoloji mühendisine vermesinden ibarettir. Çünki gerek yeraltı ve gerekse yerüstü (Açık İşletme) üretimlerinde deneyimli maden çavuşları salt kromiti tanımakla kalmıyor  aynı zamanda dünit kalınlık...